Begrijpt u iets niet?

In de begrippen index kunt u meer uitleg vinden over bepaalde begrippen die u op deze website tegenkomt.

In de Begrippen index kunt u meer informatie krijgen over bepaalde begrippen die op deze website tegenkomt.

Begrippen index

Patiëntenorganisaties

Overige patiëntenorganisaties

Veelgestelde vragen (FAQ)

Na het lezen van informatie over immunotherapie, vraagt u zich wellicht af wat deze therapie voor u of uw naasten kan betekenen. Hieronder vindt u veelgestelde vragen die u bruikbare informatie kunnen geven over onderzoek en behandelmogelijkheden met immunotherapie.

Voor een aantal soorten kanker is behandeling met immunotherapie al mogelijk, zie immunotherapie bij kanker. Er wordt nog altijd aanzienlijk veel wetenschappelijk en klinisch onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van immunotherapie op diverse (andere) vormen van kanker. Overleg altijd met uw behandelend arts over de voor u meest geschikte behandeling.

De bijwerkingen die u kunt ervaren als u een behandeling met immunotherapie ondergaat, zijn afhankelijk van de geneesmiddelen die bij uw behandeling gebruikt worden. Op deze pagina over bijwerkingen van immunotherapie kunt u meer informatie vinden.

Immunotherapie is een gebied dat erg in ontwikkeling is. Indien uw behandelend arts de eventuele mogelijkheid van immunotherapie niet met u heeft besproken, kunt u dit altijd zelf ter sprake brengen. Houd daarbij wel in gedachten dat klinische studies of immunotherapieën niet geschikt zijn voor iedereen, of voor elk soort kanker.

U kunt overwegen om de volgende vragen aan uw behandelend arts te stellen:

  • Heeft u immunotherapie overwogen als mogelijke behandeling voor mij?
  • Wordt immunotherapie enkel ingezet indien ik bij andere behandelingen geen baat heb gehad?
  • Zijn er momenteel immunotherapieën beschikbaar voor mijn soort kanker?
  • Wat zijn de bijwerkingen van immunotherapie?
  • Is immunotherapie enkel voor kanker in een gevorderd stadium?

Er zijn diverse patiëntenorganisaties die u ondersteunen met persoonlijke verhalen van lotgenoten, ondersteuning en nieuws op het gebied van kanker. Een overzicht van deze organisaties kunt u vinden op onze pagina 'Wat kunt u zelf doen?'. Vraag ook uw behandelend arts naar lokale organisaties die u kunnen ondersteunen in uw emoties.