Begrijpt u iets niet?

In de begrippen index kunt u meer uitleg vinden over bepaalde begrippen die u op deze website tegenkomt.

Begrippen index

Patiëntenorganisaties

Overige patiëntenorganisaties

Hoe werkt het immuunsysteem?

Ons lichaam beschikt over een afweersysteem. Dit afweersysteem zorgt ervoor dat het lichaam zich kan verdedigen tegen indringers waar we ziek van kunnen worden, zoals bacteriën, virussen, gifstoffen en parasieten. Het afweersysteem speelt ook een rol bij de verdediging tegen kanker.

Het afweersysteem wordt ook wel het immuunsysteem genoemd. Het immuunsysteem bestaat uit organen, bepaalde cellen en stoffen die samenwerken om het lichaam gezond te houden.

afweersysteem lichaam

Het bestrijden van tumoren

Naast het bestrijden van bacteriën en virussen is het immuunsysteem ook in staat om kankercellen te herkennen en te vernietigen. Het kan echter voorkomen dat het immuunsysteem niet alle kankercellen herkent of vernietigt. In dat geval kunnen deze kankercellen overleven en uitgroeien tot een tumor.

Eigenschappen van kanker

Kankercellen kunnen signalen versturen die de werking van het immuunsysteem onderdrukken. Hierdoor kunnen zij ontsnappen aan de vernietiging door het immuunsysteem. De tumor kan hierdoor verder groeien. Om dit tegen te gaan kan het immuunsysteem gestimuleerd worden om zich tegen de tumor te verweren. Geneesmiddelen die de werking van het immuunsysteem stimuleren, worden ook wel immunotherapie, of immuno-oncologische therapie genoemd. Lees hier meer informatie over immunotherapie