Begrijpt u iets niet?

In de begrippen index kunt u meer uitleg vinden over bepaalde begrippen die u op deze website tegenkomt.

Begrippen index

Patiëntenorganisaties

Overige patiëntenorganisaties

Bijwerkingen van immunotherapie

De bijwerkingen die u kunt ervaren als u een behandeling met immunotherapie ondergaat, zijn afhankelijk van de geneesmiddelen die bij uw behandeling gebruikt worden. Ook de manier waarop uw immuunsysteem reageert op die behandeling is van invloed op de bijwerkingen die kunnen optreden.

Welke bijwerkingen kunt u verwachten?

De bijwerkingen die u kunt ervaren, zullen afhankelijk zijn van het type immunotherapie waarmee u behandeld wordt. De bijwerkingen die hieronder uiteengezet zijn, kunnen worden veroorzaakt indien u behandeld wordt met zogenoemde PD-(L)1 remmers.

Immunotherapie is een nieuwe behandeling die, bij een deel van de kankerpatiënten, het afweersysteem een boost kan geven, waardoor dit beter in staat is kankercellen te vernietigen. Immunotherapie kan bij verschillende vormen van kanker effectief zijn, zoals bij het melanoom, longkanker en nierkanker.

Tijdens de duur van de therapie wordt u goed door uw behandelend specialisten in de gaten gehouden. Echter, u kent uw eigen lichaam het beste en daarom zijn uw eigen bevindingen zeer belangrijk.

Ieder medicijn heeft bijwerkingen. Dit geldt ook voor immunotherapie. De bijwerkingen worden veroorzaakt door de manier waarop immunotherapie werkt. Deze werking is als volgt:

De grote kracht van immunotherapie ligt in het feit dat het eigen immuunsysteem de tumor leert herkennen als lichaamsvreemd en de kankercellen daardoor gaat aanvallen. Dit heeft als nadeel dat het immuunsysteem in sommige gevallen niet de kanker maar juist de eigen organen als lichaamsvreemd gaat zien, waardoor er een afweerreactie tegen het eigen lichaam kan ontstaan. Dit noemen we een auto-immuunreactie. Deze reactie kan zich op alle organen van ons lichaam richten: zoals op de huid, de darmen, de longen, het hart, de gewrichten, de ogen en onze zenuwen. Als deze bijwerkingen optreden, is dat vaak pas na een paar weken en soms zelfs maanden. In het algemeen zijn de bijwerkingen goed te behandelen. Het is wel belangrijk dat deze bijwerkingen niet te heftig worden en/of te lang bestaan, omdat het dan lastiger wordt de bijwerkingen onder controle te krijgen.

Het valt van te voren niet te voorspellen of u daadwerkelijk last krijgt van bijwerkingen en in welke mate, maar het is belangrijk dat u de meest voorkomende bijwerkingen leert herkennen, zodat u direct contact met het ziekenhuis kunt opnemen wanneer deze optreden.

Indien het immuunsysteem door de behandeling het eigen lichaam gaat aanvallen, kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. Denk daarom vooral niet dat u iemand lastig valt en wacht niet af. Uw behandelaars zien veel liever dat u een keer voor niets contact opneemt dan dat u uw klachten te laat meldt.

Bijwerkingen bij Immuuntherapie

Meer informatie over immunotherapie bij kanker