Begrijpt u iets niet?

In de begrippen index kunt u meer uitleg vinden over bepaalde begrippen die u op deze website tegenkomt.

Begrippen index

Patiëntenorganisaties

Overige patiëntenorganisaties

Immunotherapie bij niercelkanker

Bij nierkanker zit er een kwaadaardig gezwel (een tumor) in de nier. Er zijn verschillende vormen van nierkanker. Als een patiënt kanker heeft aan een nier is dat in 90% - 95% van de gevallen niercelkanker. Een vorm van gevorderde of uitgezaaide nierkanker wordt ook wel niercelcarcinoom (RCC) genoemd. Eén van de mogelijke behandelopties bij deze vorm van nierkanker is immunotherapie. Bekijk de video voor een korte uitleg. Ondertiteling is beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans en Turks.

Gevorderd niercelcarcinoom

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 2.500 mensen nierkanker vastgesteld. De meeste patiënten zijn tussen de 60 en 85 jaar. Nierkanker komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Een niercelcarcinoom ontstaat in de nierbuisjes. De nierbuisjes zijn onderdeel van de filtertjes in de nier.

Indien de ziekte gevorderd is, is deze niet meer te genezen. Een deel van de patiënten met gevorderd niercelcarcinoom kan operatief behandeld worden. Patiënten die hier niet voor in aanmerking komen, hebben mogelijk uitzaaiingen. De tumorcellen zijn in dit geval niet beperkt tot de niercellen, maar hebben zich uitgezaaid via het bloed en de lymfeklieren naar andere organen of botten. Deze uitzaaiingen komen bij niercelkanker vooral voor in de longen, botten, lever, hersenen en lymfeklieren die dicht bij de nier in de buikholte liggen1. Voor deze groep patienten is een behandeling met immuuntherapie mogelijk een optie.

Immunotherapie bij nierkanker

Uit klinisch onderzoek blijkt dat het immuunsysteem van nature op uitgezaaide niercelkankercellen kan reageren (door deze te herkennen) en deze vervolgens kan vernietigen. Immunotherapie is beschikbaar voor patienten met gevorderd niercelcarcinoom.

Referenties

  1. Uitzaaiingen bij nierkanker. Geraadpleegd op 28 maart 2018, https://www.kanker.nl/bibliotheek/
    nierkanker/onderzoek-en-diagnose/1119-uitzaaiingen-bij-nierkanker