Wat is Opdivo?

Opdivo is een vorm van immunotherapie. Het is een medicijn dat de natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen kankercellen stimuleert.

Opdivo bevat het werkzame bestanddeel nivolumab, een zogenoemd "monoklonaal antilichaam". Een monoklonaal antilichaam is een soort eiwit dat specifieke stoffen in het lichaam kan herkennen en zich daaraan kan binden. Nivolumab is speciaal gemaakt om te binden aan PD-1. PD-1 is een eiwit aan het oppervlakte van bepaalde cellen van het afweersysteem. PD-1 kan de werking van deze afweercellen uitschakelen. Door te binden aan PD-1 voorkomt nivolumab dat uw afweercellen worden onderdrukt. Hierdoor worden deze cellen van het afweersysteem gestimuleerd om kankercellen te bestrijden.

Hoe wordt Opdivo toegediend?

Opdivo wordt u toegediend in het ziekenhuis middels een infuus in een ader (intraveneus). Uw behandelend arts blijft u Opdivo geven zo lang u er baat bij heeft of tot u de behandeling niet meer verdraagt.

Mag u een toediening overslaan of uitstellen?

Het is zeer belangrijk voor u om u te houden aan alle afspraken voor het toegediend krijgen van Opdivo. In principe zouden toedieningen niet overgeslagen of uitgesteld worden. Overleg met uw behandelend arts als u een toediening wilt overslaan of uitstellen.

Heeft u nog andere vragen over uw behandeling of over het gebruik van dit geneesmiddel? Neem dan contact op met uw behandelend arts, verpleegkundige of verpleegkundig specialist.

Als Opdivo in combinatie met ipilimumab wordt gegeven, krijgt u eerst Opdivo en daarna ipilimumab. Zie de pagina over Yervoy (ipilimumab) om het gebruik van dit middel te begrijpen.