Begrijpt u iets niet?

In de begrippen index kunt u meer uitleg vinden over bepaalde begrippen die u op deze website tegenkomt.

In de Begrippen index kunt u meer informatie krijgen over bepaalde begrippen die op deze website tegenkomt.

Begrippen index

Patiëntenorganisaties

Overige patiëntenorganisaties

Wat kunt u zelf doen?

Nadat er bij u de diagnose kanker is vastgesteld, zit u mogelijk met veel vragen. Het is belangrijk om goed voorbereid het gesprek met uw behandelend arts in te gaan. Hieronder hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Bereid u voor op afspraken

Wees niet bang om vragen te stellen. Schrijf ze op zodra ze in u opkomen en neem de vragen mee naar uw afspraken. Schrijf dagelijks uw voortgang en bijwerkingen op. Soms kan de hoeveelheid informatie die u tijdens een gesprek met de arts krijgt overweldigend zijn. Overweeg om aan uw arts te vragen of u het gesprek mag opnemen, zodat u op een later moment het gesprek opnieuw kunt beluisteren.

Neem iemand mee

Een vriend(in) of familielid kan dienen als een tweede paar ogen en oren. Zij kunnen ook hun eigen vragen hebben voor uw gezondheidsteam.

Wees georganiseerd

Zorg ervoor dat u geen afspraken mist. Bel eventueel vooraf om de afspraken te bevestigen en zoek uit wat u mee moet nemen.

  • Neem een pen en schrijfblok mee.
  • Noteer van tevoren vragen die u heeft.
  • Markeer de datum en het tijdstip op een kalender.
  • Regel vervoer van en naar uw afspraak in het ziekenhuis.

Blijf met mensen in contact

Onthoud dat u niet alleen staat in uw strijd tegen kanker. Naarmate u meer over uw behandeling te weten komt, kunt u proberen te anticiperen op uw taken en nadenken over wie u kan helpen. Bijvoorbeeld iemand die u kan helpen bij het organiseren van vervoer van en naar het ziekenhuis.

Betrek uw omgeving bij uw situatie

Sta anderen toe deel te nemen aan uw ziekteproces en leer van hun ervaringen en inzichten. Praten met mensen die kanker hebben overleefd, met ondersteuningsgroepen en met uw gezondheidsteam helpt u om de problemen waar u mogelijk tegenaan loopt, te begrijpen en te overwinnen.

Meld uw bijwerkingen

Sommige patiënten zijn terughoudend om bijwerkingen te melden aan hun behandelteam, omdat ze bang zijn dat ze anderen tot last zijn. Aarzel niet! Uw behandelteam is er om u te helpen en zij moeten volledig geïnformeerd zijn om de best mogelijke zorg te bieden. Het bijhouden van uw bijwerkingen is van groot belang om uw voortgang te kunnen controleren.

patientenorganisaties kanker

Patiëntenorganisaties

Heeft u behoefte aan persoonlijke verhalen, ondersteuning en nieuws? Raadpleeg dan één van onderstaande patiëntenorganisaties:

  • Stichting Melanoom, een kankerpatiëntenvereniging voor mensen met melanoom en oogmelanoom.
  • Leven met blaas- of nierkanker, deze patiëntenorganisatie brengt mensen met blaas- en nierkanker met elkaar in contact.
  • Longkanker Nederland, de patiëntenorganisatie voor iedereen die met longkanker te maken heeft: voor de patiënt, naasten en nabestaanden.
  • Hematon, de patiëntenorganisatie voor patiënten met een hematologische-oncologische aandoening en/of mensen die een stamceltransplantatie hebben ondergaan.